География

Начало | География | Знаете ли какво е атол? Чували ли сте някога за нещо подобно?

Знаете ли какво е атол? Чували ли сте някога за нещо подобно?

Аз детето | 2019-01-15

Знаете ли какво е атол? Чували ли сте някога за нещо подобно?

Атол! Атол! Атол! Каква странна дума! Позволете ни да я повторим още веднъж – атол! На какво ви прилича? Според вас какво има зад тази интересна дума, какво ли обозначава. На нас много ни приличаше на някой екзотичен плод. Търсихме го дори, но се оказа, че няма такъв плод. После решихме, че може да е някаква марка лекарство, но се оказа, че и това не е точно така. Намерихме доста хотели с това име, но пък се оказа, че те са го взели назаем от истинските атоли! Да – може би ще ви подскаже, че в света има повече от един атол. Няма да ви държим повече в напрежение, защото се оказва, че много малко хора по света са се интересували какво точно е това нещо. Но преди да ви кажем си представете един остров, а около него пръстен от много красиви разноцветни корали. След това си представете как коралите растат все по-нависоко над водата, а пък островът потъва все повече и повече. Доверете ни се – има много общо с атолите.

Сега си представете как е минал известен период от време и на същото място виждате малък остров. Харесва ви как изглежда и за щастие имате позволението на екскурзовода си или още по-хубаво на пиратския капитан да стъпите на този остров. Още с първата крачка обаче усещате, че нещо в земята не е наред. Тя е мека и странна! Оказва се, че островът не е съставен от обикновена пръст, а от остатъци от корали – изсъхнали или леко изгнили и слепени един за друг. Върху тях пък растат красиви и големи кокосови палми, но няма друга растителност. Е – това е атолът! И може и да ви звучи като нещо доста странно и дори грозно, но всъщност атолите са доста красиви!

Освен това образуването на един атол отнема милиони години. Той всъщност започва своето съществуване, когато подводен вулкан изригне и така на дъното на океана се натрупа много лава. С продължаващите изригвания лавата продължава да се трупа върху дъното, докато не стане чак толкова много, че се покаже на повърхността и образува малко островче. И с това всичко започва. По-късно с течение на времето корали започват да изплуват на повърхността, когато увяхват и да изграждат риф около острова от лава. Това, което наричаме „коралов риф“, всъщност се състои от милиони и милиони твърди екзоскелети, образували се от калциев карбонат (по-често наричан варовик), създаден от коралите. В този момент, рифът се нарича аберационен риф. Той заобикаля острова точно под повърхността на водата. В продължение на милиони години океанските вълни започват да разрушават вулканичния остров в процес, известен като слягане.

В крайна сметка островът от лава ерозира и изчезва под повърхността, оставяйки вода, заобиколена от коралов риф. В този момент рифът се нарича бариерен риф, защото предпазва лагуната от вълните и ветровете на океана. И накрая, с течение на времето, океанските вълни започват да разбиват части от кораловия риф. Парчетата корали се натрошават на много малки парченца, които се натрупват на рифа, за да образуват малки островчета или пръстенно оформен остров наречен атол. Примери за атоли включват островите на Малдивите, Хаваи, Филипините.

Въпреки че някои атоли са населени, много от тях са изоставени, защото са отдалечени, труднодостъпни и имат малко природни ресурси. Качеството на почвите най-често е лошо и ерозията е постоянна заплаха. Девствените им плажове и кристално чистите води обаче могат да бъдат привлекателни за туристите. За съжаление обаче въпреки красотата, дори и туристите трябва да внимават, защото атолите могат да бъдат доста опасни. Кораловите рифове, които заобикалят атолите, често не могат да се видят от плавателен съд, което води до безброй потънали кораби, нещо, което се случва дори и сега. Всъщност някои атоли са известни като места за гмуркане, където туристите се гмуркат по рифовете, за да проучат старите корабокрушения.

Някои атоли са известни и по друга причина. Тяхната изолация и липсата на население ги превръщат в привлекателни места за тестване на ядрени оръжия. Нещо, което страни като САЩ, Великобритания и Франция са правили много пъти през миналия век. Например САЩ са тествали първата водородна бомба на атола Бикини, който е част от Маршаловите острови в Тихия океан. Между 1947 и 1962 г. САЩ са тествали над 100 ядрени оръжия в Тихоокеанския терен, който е „дом“ на над 2 000 атола и други малки острови. Някои от тези райони остават твърде радиоактивни и днес!

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град