География

Начало | География | Защо имаме различни часови зони?

Защо имаме различни часови зони?

Аз детето | 2022-06-20

Защо имаме различни часови зони?

„Защо ми звъниш по това време – не виждаш ли, че е посред нощ“ – със сигурност ако не сте чували тази реплика насочена към вас лично, то поне сте я чували във филми. Там със сигурност от това е произлизало комична ситуация особено за вас. Знаете обаче, че между смеха и забавленията ние обичаме и науката и отговора на някой и друг любопитен въпрос. Затова след като приключим да се смеем винаги сме се питали: как така посред нощ, като човека се е обадил в 15 часа...“. Отговорът този път е лесен: просто се намират в различни държави, а това значи и в различни часови зони. Въпросът ни сега обаче е защо има различни часови зони? Интересно, нали? Прочетете и ще разберете!

Знаете, че планетата Земя се движи около мислена линия наречена ос. На всеки 24 часа Земята прави пълен оборот около оста си. Всеки такъв оборот ние наричаме денонощие. Представете си, че осветявате глобус с фенерче или пък го направете наистина. Тогава ще забележите, че само част от земното кълбо ще получи светлина, докато от другата страна на земното кълбо ще бъде тъмно. По същия начин различни части на планетата се осветяват от Слънцето. Когато слънчевата светлина осветява мястото на което се намираме за нас е ден, а за другите е нощ и обратното. Ако имахме една-единствена часова зона за Земята, 13 часа например ще е през деня за някои места, но на други в 13 часа ще е тъмно, което би било доста странно. Затова тъй като различните части на Земята се осветяват по различно време, ние се нуждаем от различни часови зони.

Затова в края на 1800 г. група учени измислили начин да разделят света на различни часови зони. За да се изгради картата на часовите зони, те подробно изследвали движението на планетата около Слънцето. Движейки се около оста си Земята се мести с 15 градуса на всеки 60 минути. Това означава, че след 24 часа тя вече се е обърнала на 360 градуса. Учените използват тази информация, за да разделят планетата ни на 24 секции или часови зони. Всяка часова зона е широка 15 градуса географска дължина.

Въображаемите разделителни линии за часовите зони започват в Гринуич, предградие на Лондон. Основната разделителна линия на дължина се нарича „нулев меридиан“. Дължината е ъгловото разстояние между точката на всеки меридиан и на нулевия меридиан в Гринуич. Времето в Гринуич се нарича средно време по Гринуич (GMT). Като се движите на запад от Гринуич, всяка часова зона е с един час по-рано от GMT, а всяка часова зона на изток е час по-късно.

Наличието на различни часови зони означава, че няма значение къде живееш на планетата, вашият обяд е средата на деня, когато слънцето е най-високо в небето, а полунощ е по средата на нощта. Нека да разгледаме по-отблизо как работи това. Да приемем, че живеете в САЩ и имате братовчед, който живее в Мадрид, Испания. САЩ е пет часови зони на запад от Гринуич, което на карта би било написано като GMT -5. Мадрид е един участък на изток от Гринуич (GMT +1). Това означава, че разликата между САЩ и Мадрид е шест часа. И така, когато братовчед ви в Мадрид обядва, то вие най-вероятно ще станете от леглото, за да се приготвите за училище. Това е така, защото в Мадрид е 12, а в САЩ е 6 сутринта. От друга страна, ако сте искали да разговаряте с братовчед си онлайн след вечерята в 18 часа, то това няма да е добра идея, защото при него вече ще е полунощ!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град