интересно

Начало | интересно | За смятане се пригответе, а накрая и смешен номер на приятел направете!

За смятане се пригответе, а накрая и смешен номер на приятел направете!

Аз детето | 2021-01-18

За смятане се пригответе, а накрая и смешен номер на приятел направете!

Да пишеш домашното си по математика не е забавно за почти никого – това е сигурно. Със сигурност има и доста от вас, които обичат математиката и въпреки това и вие не бихте отказали ако някой ви предложи точно днес да не виждате цифри, плюсове, минуси, дроби и всички други подобни неща. Чудим се тогава как ли бихте реагирали ако ви кажем, че математиката не е само за училище и писане на домашни. Можете да я „донесете“ у дома и за малко забавление. Числата и цифрите не са просто някакви неща измислени от древните хора, които да направят дните ви в училище възможно най-трудни. Математиката е може би една от най-важните науки, които всеки от нас трябва да владее почти отлично. Освен че има много банални примери за ситуации, в които няма как да не си послужим с математиката, като ходенето до магазина например, тя седи в основата и на почти всички останали науки и дейности в нашия живот, без които бихме били загубени. А и както започнахме, смятането може да бъде много интересно, забавно и дори с него да направите интересен номер на приятели. За да не говорим обаче само общи приказки, направо ще ви покажем един интересен трик!

Трик, който ще учуди първо и самите вас! За целта оставете, повтаряме – оставете всички калкулатори, смартфони и други неща за смятане настрана. Те няма да ви помогнат сега! След това умножете числото 111 111 111 по 111 111 111 или иначе казано по самото него си! Не се стряскайте от размера, просто внимателно и спокойно умножете. Хайде да започнем заедно с вас! Първо ще получите 1, след това 2, после 3... В крайна сметка, когато умножите всичко, след дълго мъчене от няколко часа и много пот по челото (шегуваме се разбира се), става много бързо и лесно, ще получите – 12 345 678 987 654 321.

Ха, стана още по-голямо число! Ама не, не това е най-чудното! Забелязвате ли нещо друго? Например че първите 9 числа са подредени сякаш броите, а след това са пак подредени, но на обратно. Ей, колко готино, нали? Казахме ви, че математиката може и да е забавна. А сега защо не приложите номера с умножението на приятел? Дали той/тя ще види какво е интересното число, което се получава? Няма друг начин да разберете, освен да опитате!



Коментари
1 коментар

Бела и конете , ,

Публикувано на 08.07.2021

Уникално!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град