забавна наука

Начало | забавна наука | За любопитните: невероятната наука зад вълшебните фойерверки

За любопитните: невероятната наука зад вълшебните фойерверки

Аз детето | 2019-12-13

За любопитните: невероятната наука зад вълшебните фойерверки

Несъмнено едно от най-хубавите неща на Нова година или всеки по-голям празник или някакво честване са фойерверките. Те осветяват нощното небе с блестящите си цветни експлозии и изглеждат повече от невероятно. Едно такова красиво светлинно шоу определено може да накара сетивата ви да „запеят“, да повдигне духа ви и да стопли сърцето ви. Въпреки че фойерверките може да изглеждат като чиста магия, те всъщност са чиста наука. Всички тези различни форми и цветове се получават в резултат на внимателното съчетаване на различни химически вещества при направата на всеки един фойерверк. Смята се, че тези задължителни за всеки голям празник красоти са били изобретени преди повече от 1000 години в Китай. Днес Китай все още си остава най-големият производител на фойерверки в света.

Повечето деца са запознати с два основни типа: така наречените пиратки и бенгалският огън. Вярвате или не, науката зад тези две основни илюминации е в основата и на онези грандиозни фойерверки, които виждате в небето (наричани въздушни фойерверки). Може да изглеждат като нещо наистина сложно, но пиратките, както и всички други подобни са просто валцовани хартиени тръби, пълни с черен прах (наречен барут) и фитил. Когато запалите фитила огънят се разпространява по хартията и продължава да гори, докато стигне до скрития в нея барут. Накрая когато това се случи и той също се запали следва гръм.

Бенгалският огън от друга страна изглежда толкова по-различен, защото произвежда блестяща светлина (до една или две минути) и въобще не гърми. Въпреки всичко и той работи на подобен принцип. В случая обаче имаме метална пръчка на върха на която освен барут има и няколко други специални вещества, които му помагат да гори по-дълго и да искри. Вълшебните искри, които всички толкова харесваме най-често идват от изгарящ прах от алуминий, желязо, стомана, цинк и магнезий.

Накрая въздушните фойерверки обикновено се произвеждат като голяма тръба, която се състои от четири основни части. В първата част има хартия и предпазител, който отговаря за това фойерверкът да достигне определена височина преди експлозията. В центъра на тръбата пък се намират всички онези вещества, които трябва да предизвикат светлинното шоу в небето. Те също в основата си са направени от барут, заедно с други примеси. Всъщност самият фойерверк е просто малка топчица, а цялата тръба просто отговаря за това тази топчица да бъде изстреляна в небето. Един път запален фитилът разпространява огъня навсякъде и кара топчето да излети, а когато всичко вътре в него се запали, магията започва. Ако някога сте виждали фойерверки, които сякаш експлодират на различни етапи, тези фойерверки използват специални „многоразширяващи“ топчета. Можете да ги смятате за топчета в топчетата, които са направени да експлодират на различни фази.

Не всички фойерверки изглеждат същите обаче и сами знаете това. Някои експлодират в кръг, докато други изглеждат като душ от искри, падащи към земята. Специфичният модел, който фойерверките правят в небето зависи от начина, по който веществата са подредени във фойерверка. За да създадат специален модел, производителите създават очертание на модела, който искат и след това обграждат този барут със специален заряд, който ще избухва по определено време така че различните вещества да изглеждат по различен начин в небето. Изглежда така красиво и лесно, а всъщност е така сложно, не мислите ли? За да ви шашнем още малко нека ви кажем, че за да се създадат определените цветове пък отнема още повече работа и наука.

Повечето цветове се произвеждат чрез внимателно смесване на подходящите видове химически съединения, които ще създават определени цветове, когато изгарят. Ето няколко примера на някои от химическите съединения, използвани за направата на определени цветове:

  • червено: стронций и литиеви соли или карбонати
  • жълто: натриеви съединения
  • зелено: съединения на барий
  • синьо: медни съединения.

Сега не ви остава нищо друго освен довечера да погледате фойерверките и да си мислите колко красива и невероятна може да е науката!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град