новини детски

Начало | новини детски | Второкласници преписаха стари рецепти от П. Р. Славейков, за да ги подарят на училището си

Второкласници преписаха стари рецепти от П. Р. Славейков, за да ги подарят на училището си

Аз детето | 2020-11-17

Второкласници преписаха стари рецепти от П. Р. Славейков, за да ги подарят на училището си

Второкласници подариха на своето училище в Добрич сборник с преписи на рецепти на П. Р Славейков, автор на първата в България кулинарна книга, съобщават от http://www.focus-news.net. Поводът за интересната инициатива и подарък е 110-годишен юбилей на СУ „Петко Рачов Славейков“ в Добрич. Инициативата на учениците от петте паралелки на втори клас е част от поредицата прояви. Децата са преписали готварски рецепти от книгата на Петко Рачов Славейков. Най-краснописните текстове са събрани в уникална по рода си книга, която възпитаниците са подарили на своето училище. Класните ръководители на второкласниците Яна Колева, Веселина Герова, Ивалина Костадинова, Галина Полименова и Яна Господинова са издирили и събрали кулинарните рецепти на Дядо Славейков.

В преписването са се включили всички ученици, а специална комисия е подбрала най-красивите преписи, които да бъдат включени в книгата. Сборникът „Готварската книга на Дядо Славейков“ е писана десетилетие преди Освобождението в Цариград и е запознала второкласниците с времена, когато продуктите са били винаги пресни, а храната се е приготвяла с търпение и за добро настроение.

Петко Славейков отделя специално внимание на чорбите, кебапите, яхниите, кюфтетата, ястията в тава, ястията от тесто, кадаифите, халвите, долмите (сарми) със зехтин и масло, пилафите, шербетите. По думите на учителите децата са признали, че понякога са изпадали в истински шок, сблъсквайки се с непознатите готварски понятия от времето на Дядо Славейков, но са вложили сърце и душа в преписването на рецептите му. Представител на всеки клас е присъствал на тържественото връчване на готварската книга на директора Георги Георгиев. В атмосферата на приятната изненада от подаръка той е дал уверение, че както готварската книга на Дядо Славейков е първата в България, така и преписът ѝ е първи по рода си, уникален и той ще се съхранява в библиотеката на училището.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град