България

Начало | България | Вижте интересни факти за малко познатата, но важна битка при Русокастро в новия епизод на поредицата „Средновековна слава“

Вижте интересни факти за малко познатата, но важна битка при Русокастро в новия епизод на поредицата „Средновековна слава“

Аз детето | 2020-02-17

Вижте интересни факти за малко познатата, но важна битка при Русокастро в новия епизод на поредицата „Средновековна слава“

Битката при Русокастро, която завършва с подписване на траен мирен договор, е последната голяма военна победа от средновековната история на България. Тя е във фокуса на осмия епизод на новата анимационно-документална поредица „Средновековна слава“ на ЗАД „Армеец“ и сдружението „Българска история“. След тази битка, се поставя краят на един от най-дългогодишните конфликти между два народа, продължил близо седемстотин години – този, между българи и византийци.

Смъртта на Михаил III Шишман Асен през 1331 г. и неяснотата за унаследяването на трона поражда сериозен конфликт в българското царство. Възникналата политическа криза се оказва удобно за Византия време и империята успява да вземе черноморските крепости под свое владичество. Когато престола получава Иван Александър, а размириците сред обществото са потушени, новият български владетел се заема със задачата да възстанови изгубените територии.

След като предприема поход и връща част от укрепленията към пределите на царството, а в последствие ги губи, като под българско владение остава само Анхиало, Иван Александър решава да подходи дипломатически. Плановете му се провалят, когато получава категоричен отказ от византийския император Андроник III. Така бъдещето на черноморските крепости остава да бъде решено на фронта.

През юли 1332 г., българският владетел разполага силите си край Айтос, а византийските войски се установяват на лагер край Русокастро. След като няколко пъти войските се изправят една срещу друга, но никоя не получава нареждане от своя военачалник за атака, владетелите решават да подходят дипломатично и започват преговори.

Разговорите не дават резултат, но чрез тях Иван Александър печели ценно време, в което изчаква пристигането на силна татарска войска, с която заедно да победят врага. Подмамен от хитрия български владетел, Андроник III вярва, че примирието ще бъде подписано. Така, докато империята разпуска част от армията си, военните сили на царството и новодошлото подкрепление се мобилизират.

В ранните часове на 18 юли ръководената от Иван Александър българо-татарска войска застава в позиция за атака край днешното село Трояново. Измаменият византийски император е известен от часовоите и без ясна представа за числеността на съпротивата, разпределя армията си в три отряда, но в последствие прегрупира силите си. Ужасът от неприятната изненада и страхът на Андроник III стават все по-реални, когато императорът разбира, че българските войски са подкрепени от татарски, а не влашки конници.

Битката започва, като татарите първи атакуват противника и обграждат вражеските войски, а българските сили се впускат в ожесточен бой с първи ешелон в центъра. Ръководени от владетеля на българското царство войски разбиват императорските отряди, които отстъпват към Русокастро и се затварят в крепостта, а татарските конници преследват отстъпващите на юг отряди. Иван Александър прекратява настъплението и решава да не атакува укреплението, защото победата му на бойното поле се оказва достатъчна и изправя Андроник III и империята пред голяма катастрофа. Останал без никакъв избор, василевсът подписва мирен договор, с който връща на българското царство крепостите, намиращи се между Тунджа и Черно море.

Протичането на последната ожесточена битка и постигнатото трайно примирие между българския и византийския народ, гледайте във видеото.

Документалната поредица „Средновековна слава“ разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Тя е отличен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история и безценен помощник на учениците, които искат да усвоят по-лесно суровия материал от учебниците. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16:30 часа, в предаването „Операция История“ с Росен Петров.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град