География

Начало | География | Венеция – градът на водата, гондолите и интересните факти

Венеция – градът на водата, гондолите и интересните факти

Аз детето | 2019-06-05

Венеция – градът на водата, гондолите и интересните факти

Много цветове, богата история, красиви места за снимка, обяд в типичен италиански ресторант и разходка с гондола... Ето така може накратко да се опише Венеция – един от любимите на много хора туристически градове. Вие някога ходили ли сте до Венеция? Ако е така, вероятно сте били изумени от красивата природа и от факта, че много улици тук са всъщност от вода. Тези „улици“ се наричат канали и по тях се пътува с малки симпатични лодки. Един вид популярна лодка в която туристите обичат да се возят, за да видят забележителностите, се нарича гондола. Всъщност това е и нещото с което всички свързваме Венеция, Италия, нали? Пицата, спагетите, гондолите и каналите... Но във Венеция има още много и много интересни неща и сега ще ви споделим за тях с тези интересни факти.

Остров

Град Венеция не е просто остров, а по-скоро включва много острови събрани заедно. Има исторически център, външните острови Лидо, Мурано и Бурано (плюс още няколко по-малки), както и областите Местре, Маргера, Чириняго, Фаваро Венето.

Колко канали има там?

Венеция е известна с това, че е град на вода и наистина градът има над 170 канала. Най-големият от тях е Канале гранде (в буквален превод Големият канал), който пресича града, образувайки S-образна форма. Венецианските канали разделят град Венеция на над 18 острова, свързани с 417 моста. 72 от тях са частна собственост! Въпреки това градът не е мястото на което има най-много „водни улици“. Амстердам има повече канали от Венеция, а още по-неочаквано, Хамбург в Германия има повече канали от Венеция и Амстердам!

За какво служат тези канали?

Венецианските канали са водни пътища и затова служат за движението на хора и стоки. Ако се качите на автобус във Венеция, той ще бъде воден автобус: на италиански той се нарича „vaporino“ или „vaporetto“ и е чудесен начин да се преминат дълги разстояния, които иначе са уморителни, особено в тесните улички на града. Водният автобус е част от системата на обществения транспорт на Венеция и можете да получите билети преди качване в автомата за продажба на много спирки или онлайн предварително.

Какво е толкова специалното на венецианската гондола?

Както вече споменахме, чували сте за нея, но знаете ли какво я прави толкова специална и по-различна от всички други лодки в света? Тя е тясна, черна и остра и има метален нос, наречен „феро“ (буквален превод „желязо“). Формата на „феро“ има символично значение. Върхът ѝ представлява шапката на дожите (титла на благородниците във Венеция). В някои от по-новите гондоли може да се забележат и изобразени три листа, които символизират трите най-големи острова на Венеция – Мурано, Бурано и Торчело. При направата ѝ се използват 9 дървесни вида, след което готовият корпус се покрива с няколко слоя специален черен лак. Гондолата е снабдена само с едно весло, което е продиктувано от тесните канали, в които в противен случай гондолите трудно биха могли да се разминават. За направата на една гондола често е необходимо време над 1 година, или повече от времето за производство и на най-скъпата кола в света.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град