За учители

Начало | За учители | След последните матури: лоши общи резултати и как да имаме по-ефективно образование?

След последните матури: лоши общи резултати и как да имаме по-ефективно образование?

Аз детето | 2019-07-05

След последните матури: лоши общи резултати и как да имаме по-ефективно образование?

Пропаст дели учениците от математическите училища и всички останали. Шокиращо нисък среден резултат по математика – среден (3) и малко по-добър по български език – добър (4). Децата не могат да решават задачи от живота с практическо приложение и допускат синтактични и граматични грешки. Функционалната грамотност на седмокласниците остава ниска. Новият формат на изпита обаче има и добри страни – повече деца са писали по български език и литература и са решавали задачи от отворен тип по математика. Броят на пълните шестици нараства в пъти, на двойките – намалява. Това са основните изводи от националното външно оценяване (НВО) на учениците от 7 клас, показват представени от Министерството на образованието и науката (МОН) резултати.

Средният брой точки от изпита по математика е 33,62 при максимални 100 точки, а по български език и литература – 53,06 при максимални 100. Приравнени според публикуваната от МОН в наредба формула към шестобалната система, тези резултати означават среден по математика и добър по български език. Един-единствен ученик от явилите се около 55 500 ученици е изкарал по 100 точки и на двете матури. Това е Елеонора Каридова, ученичка от столичното 41 основно училище „Св. Патриарх Евтимий“, съобщи директорката Александра Топалова пред Mediapool.

При дванайсетокласниците пък има все повече двойки за сметка на шестиците. Най-малките се справят по-трудно с казуси, на които могат да попаднат дори в живота, а на големите им липсва въображение, за да съставят авторски текст. Появиха се нови предложения като без матура по математика за по-малките и задължителна такава за по-големите. Какви промени са нужни, за да е ефективна образователната ни система? Директорите на столични училища Асен Александров и Диян Стаматов коментират темата в студиото на „България сутрин“.

„Като ще измерваме компетентностите в седми клас, трябва да измерваме възможно най-различните видове – математическа, четивна и природонаучна грамотност“, смята директорът Асен Александров. Според него матурите след 7 клас не трябва да бъдат вход към друго училище, защото това стресира учениците. Според директора Диян Стаматов няма защо изпитите да се теоретизират толкова много. „Трябва да се направи чисто нов вариант на изпити. Тези, които предлагаме, са от много години. Те са на хартия, черно-бели, неатрактивни са за учениците. Най-важно по отношение на съдържанието е промяната към практични въпроси, които имат смисъл в живота и да се отблъснем от теорията, която е в основата на всеки изпит“, коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за четвърта поредна година виждаме резултати, които са катастрофални и не се правят важни крачки за промяна. Той смята, че когато се видят такива последици – една шестица в цялата страна и много средни оценки, означава, че съответното ниво трябва да се промени. „От учителите, от учебниците и от МОН се изисква да променят учебната програма и учебното съдържание да бъде олекотено откъм брой единици за сметка на практически казуси. От учителите се изисква да преподават тези практически казуси и да упражняват, а от учениците да бъдат по-старателни и да мислят повече“, допълни Александров.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град