За учители

Начало | За учители | След недоволството учителите няма задължително да ходят в домовете на често отсъстващи ученици

След недоволството учителите няма задължително да ходят в домовете на често отсъстващи ученици

Аз детето | 2019-09-02

След недоволството учителите няма задължително да ходят в домовете на често отсъстващи ученици

Постановление 100 за функционирането на механизма за включване в образователната система на деца в предучилищна и училищна възраст ще бъде променено, от него ще отпаднат изискванията за ежедневни и задължителни посещения в домовете на ученици, които не посещават учебните занятия. Това съобщи в курорта „Камчия“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който връчи награди на отличени учители от Международния конкурс на СБУ за извънкласни дейности. Преди дни учители направиха петиция срещу задължението им да посещават домовете на отсъстващите ученици. Според тях това била работа на социалните служби.

Министърът обясни, че битката обаче за връщането в училище на децата от смесените райони и от семейства в риск ще продължи. Вълчев съобщи, че и във Варна, както и в други райони, ще се създадат училища по програмиране като гимназията в Бургас: „С механизма за съвместна работа на институциите постигнахме много добър резултат по отношение на първоначалното записване. Много по-трудна се оказва задачата да накараме тези деца да ходят редовно – а това е условие за образователната им интеграция. Проектът, който публикувахме, предизвика реакция от учителите – може би в най-голяма степен думите „ежедневно“ и „незабавно“. Ние нито очакваме от всички училища да го правят ежедневно, нито незабавно. Ще променим текстовете в постановлението. Много по-важно е всяко едно училище да не подхожда формално, да намери своя собствен специфичен подход, своята рецепта да интегрира децата“. Красимир Вълчев каза още, че в бюджета за следващата година са предвидени 360 милиона лева за увеличаване на заплатите на учителите с близо 20 процента.

Междувременно обаче, пред „Хоризонт“ Иво Райнов, преподавател в училище „Екзарх Йосиф“ в Ловеч, казва: „Това лято подобно на предишните две бе съпътствано от много нови промени в наредби, в цялата нормативна база, много от които притесняват учителите. Предизвикаха и недоволство. Стресирането на учителите преди началото на учебната година в последните дни на ваканцията е лошо за самата система“, каза Райнов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Според него в огромна част от училищата в България учителят е съсипан от „смазващата бумащина и ескалиращото неуважение към него“.

„Предполагам, че хората си дават сметка, че начинът, по който е организирана нашата образователна система, е ежедневна битка за ученици, защото много училища просто нямат такива – парите следват ученика“, коментира Иво Райнов. И подчерта, че расте неуважението, както на учениците, които знаят, че парите вървят след тях и че учителите са зависими, така и на родителите, които искат все повече от преподавателите. „Трябва да бъдат заделени повече пари за образование, така че да бъдат поддържани и малките училища по начин, че да не зависят от учениците си“, смята той.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град