новини детски

Начало | новини детски | С много разнообразни прояви започва 22-рото издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен

С много разнообразни прояви започва 22-рото издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен

Аз детето | 2020-09-23

С много разнообразни прояви започва 22-рото издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен

С повече прояви на открито и противоепидемични мерки ще премине XXII Национален фестивал на детската книга в Сливен. Това съобщи пред журналисти днес Росица Петрова, директор на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в града, които са организатори на културния форум в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства. Фестивалът, който бе отложен заради епидемията през май, ще се състои от 23 до 25 септември. Вече 22 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече 17 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен. Водещ на концерта ще бъде Драгомир Драганов, който ще си партнира с актьора Вангел Апостолов, в ролята на най-обичания от децата ловец на приключения Барон фон Мюнхаузен. В концерта със свои изпълнения ще се включат и малките, но много талантливи певци Доминик Иванов (7 г.), Елица Ненова (12 г.), Симона Костова (12 г.) и Даяна Федиева (12 г.), децата от детска вокална група „Славейче“– гр.Сливен и балерините от балет „Барби“ – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от кмета на Община Сливен Стефан Радев.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Красимир Машев, Димана Йорданова, Елена Павлова, Радостина Николова, Иван Раденков, Лили Спасова и Милен Хальов; представяне на издателския проект „Как се прави книга–едно издателско приключение” на издателство „Фют“ и гостуването на издателствата „Жанет 45“, „Кибеа“, „Таралеж“ в най-големите сливенски училища с представяне на най-новите им издания за деца; премиера на книгата „Младият англичанин“ разказана с илюстрациите на Борис Стоилов (Съвместен проект на Фирма ADCOM, ИК „Таралеж“ и Печатница „Симолини, 94“ ООД); Връчване на Националната награда „Константин Константинов“ – за принос в детското книгоиздаване за 2020 г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Международния студентски конкурс за илюстрация„Из приказния свят на Валери Петров“, посветен на 100 години от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения“ и IX Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и други.

В рамките на програмата на фестивала ще бъде отбелязана и 65-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, което ще включва откриване на документална изложба „Следи във времето – 65 години Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и изложба – рисунки от конкурса „Библиотеката – моят остров на съкровищата“, кръгла маса на тема: „Следи във времето – 65 години РБ „Сава Доброплодни“ и премиера на сборника „Библиотеката в моя живот“. Честването ще завърши с тържествен концерт тази вечер в голямата зала на Драматичен театър „Ст. Киров” с участието на оперните певци Иван Момиров, Даниела Дякова, Марк Фаулър и Симона Кодева, вокално трио „Хипнотик“ и лауреати на национални и международни конкурси от клуб за спортни танци „Туида“.

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература“.

Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи многовалентността на пространството и времето, тяхната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, и как се насърчава детето читател да излезе извън концептуализацията на пространството и времето като статично, да се разгледа и преходът между пространствата и времето разчетен през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите, както и да се анализират характеристиките на новия главен литературен герой. Ще бъдат представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. За пръв път тази година, поради ограниченията породени от увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в част от страните, от които има участници във форума и невъзможността те да пътуват до България, той ще премине в две сесии: първата – присъствена, в която докладите ще бъдат представени от присъстващите участници, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени останалите 8 доклада.

И тази година, акцент в програмата на фестивала са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В галерия „Сирак Скитник“ ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров“, посветен на 100 г. от рождението на писателя, организиран от Фестивала с подкрепата на преподаватели от НХА-София, включваща над 80 творби на студенти от художествените академии в 5 държави. В галерия „Май“ ще бъде представена изложба – илюстрации „Фантазия” на две поколения илюстратори – Борис Стоилов и Ясен Стоилов. В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда „Константин Константинов“, категория „Илюстратор“ за 2019 г. Нов момент в програмата на фестивала е превръщането на централния площад и ларгото на града в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се проведат няколко представления, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Ще бъдат представени спектаклите: „Имало едно време…“ – на Театрална къща „Мариета и Марионета“; „Уличен мюзикъл“ – на театър „Хамелион“; „Повече от магия“ на Театър „Трио“, детското шоу „Приказно пътешествие с DANON“ и спектакълът „Тримата братя и златната ябълка“ на ДКТ „Константин Величков“ – гр. Пазарджик.

На 24 септември, в ДТ “Ст. Киров“, ще се състои и тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актрисата Алекс Сърчаджиева и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от градовете Бургас, Сливен и Пловдив. На концерта ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2020 г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. За втори път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „автор“.

На 25 септември, в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров“ ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Неразказани истории на един ловец на приключения“ и IX Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и концерт. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град