География

Начало | География | Присъединете се към нас на африканско сафари из Кения с тези грандиозни факти

Присъединете се към нас на африканско сафари из Кения с тези грандиозни факти

Аз детето | 2018-07-11

Присъединете се към нас на африканско сафари из Кения с тези грандиозни факти

Завладяващи гледки, живописна дива природа и много богата и интересна култура – всичко това са думи описващи Кения. Невероятната държава Кения! Дори и никога да не сте били в тази страна, в тази част на света, шансовете да знаете как изглежда Кения са много големи. Природата на красивата държава е позната от много филми, телевизионни предавания, книги и дори реклами по телевизията. Красивата природа на Кения често става декор за филми на всякаква тема, а героите от книгите често приключенстват точно тук! Това е пейзажът, който много хора си представят, когато мислят за Африка.

Представят си държавата намираща се в Източна Африка, която е разположена близо до крайбрежната равнина до Индийския океан, а около нея се намират планини и плата, които са станали дом на много от местните хора! А знаете ли коя е столицата на Кения? Името ѝ е Найроби! Звучи толкова прекрасно, нали? Толкова, че на нас дълго ни напомняше за име на някаква прекрасна принцеса. На запад от Найроби равнината се спуска към Голямата източноафриканска разломна долина, която се простира на цели 6 400 километра. В тази долина в пустините на Северна Кения се намират зелените води на известното езеро Туркана.

Кенийската култура

Можете ли да си представите, че в тази страна се говорят повече от 60 езика! Още по-впечатляващото е, че населението на Кения говори поне по 5 различни африкански езика едновременно. Това се отнася дори и за децата, а най-странното е, че те не са научили това в училище. В действителност много малко кенийски деца ходят на училище, защото са заети да помагат в изхранването на семейството. Те обработват земята и се грижат за посевите, пасат животните, готвят храна или дори пренасят вода! От друга страна обаче научават много от музиката и разказването на истории, които са важна част от всяко семейство. Векове наред племената в цялата страна са използвали песни, разкази и стихове, за да предават своите вярвания, истории и обичай. Това често се прави и днес!

Природата на Кения

Отделно от местното население милиони хора идват тук всяка година, за да се насладят на безкрайната савана и животните, които я обитават. Слонове, лъвове, гепарди, жирафи, зебри, хипопотами, носорози и много други обикалят в над 50 резервата и паркове свободни и диви! Заедно с преселващите се стада от зебри, антилопи и газели тук понякога има над един милион животни в движение и едно сафари на коне ви дава забележителна наблюдателна позиция към животинското царство, която не може да се сравни с нищо друго в Африка. Всяка година, когато завърши дъждовният сезон през май, стотици хиляди антилопи гну се събират и се отправят в търсене на по-зелени пасища от Серенгети (което на езика на масаите означава „безкрайни равнини“) в Танзания на север към просторните пасища на кенийския „Масай Мара“, където те пристигат през юли и август. Но екосистемите на Кения също включват пустини, блата, планини и гори. Всеки регион има свой собствен микс от растения и животни, които са подходящи за специфичните условия на района. В горите на Кения се намират много животни, които не се срещат никъде другаде по света!

Нещо интересно и за кенийската история

Местоположението на Кения между Индийския океан и езерото Виктория означава, че хора от цяла Африка и Близкия изток са пътували и търгували с населението тук в продължение на векове. Това създава разнообразна култура с много етнически групи и езици, за които споменахме малко по-горе. И само прочетете това – учените смятат, че Северна Кения и Танзания може да са били първоначалното родно място на хората! Костите на един от най-ранните човешки предшественици, открити някога, са открити в езерото Туркана.

Снимки: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 12.07.2018

Прекрасна статия! За миг и аз се пренесох в Африка! А също така и текста не е твърде много, за другите незнам, но аз лично когато видя много текст хич не се занимавам да го чета...

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град