За родители

Начало | За родители | Последни уточнения: как точно ще се извиняват отсъствията в детските градини по време на грипната ваканция в София

Последни уточнения: как точно ще се извиняват отсъствията в детските градини по време на грипната ваканция в София

Аз детето | 2020-01-29

Последни уточнения: как точно ще се извиняват отсъствията в детските градини по време на грипната ваканция в София

Писмо на общината до директорите на столичните детски градини и ясли от последните дни предизвика въпроси на родители. Мнозина изразиха опасения, че отсъствията ще бъдат извинявани за сметка на полагаемите дни по семейни причини или че ще трябва ненужно, ако децата са здрави, но спрени от посещение в този период, да посещават кабинетите на личните лекари по време на грипна епидемия. Затова в ефира на радио „Дарик“ директорът на Дирекция „Образование“ в Столична община Мария Минчева уточни, че само за децата от първа и втора група в детските градини в София, както и тези в яслените групи ще трябва да се подава заявление от родителите за отсъствието им по време на „грипната ваканция“.

Тези дни обаче няма да бъдат за сметка на допустимите дни, в които децата в градините имат право да отсъстват по семейни причини. За отсъствието на децата от трета и четвърта група, които са подготвителни групи, няма да е нужно нито заявление от родителите, нито медицинска бележка, защото за тях на практика важи обявената за училищата „грипна ваканция“. Минчева поясни още, че според наредбите за децата от първа, втора и яслените групи са допустими 30 дни отсъствия през годината по семейни причини, а за децата в подготвителните групи – са допустими 10 дни. „Това обаче е грипна епидемия, обявена от Столичната регионална здравна инспекция и отсъствията не трябва да са за сметка на тези дни, т. е. родителите могат да бъдат спокойни, че няма да бъдат ощетени по отношение на отсъствието на децата им по уважителни причини“, подчерта Минчева.

От друга страна тя напомни, че според Наредба 5, която е за предучилищното образование изрично е посочено, че децата от подготвителните групи могат да отсъстват от детските градини и без бележка за времето на ваканции, които са определени със заповед на министъра. На въпрос защо е нужно заявление от страна на родителите, ако децата им в първа или втора група не посещават градина по време на грипната епидемия, Мария Минчева уточни, че все пак директорите трябва да имат информация за причините за отсъствие на децата. Тази информация била нужна за организацията на работата на градината в този период, за подготовката на храната и т. н.

Повечето от притесненията на родителите бяха свързани с това, че децата ще бъдат ощетени като им се вземат от дните за отсъствие по семейни причини, защото това са 8 дни, които за подготвителните групи са твърде много – искаме да успокоим страстите, които се нажежиха, добави още тя.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град