География

Начало | География | Омагьосващите Галапагоски острови

Омагьосващите Галапагоски острови

Аз детето | 2020-02-26

Омагьосващите Галапагоски острови

Всеки знае, че нашият мил роден дом – планетата Земя е пълна с красиви райски кътчета, в които се срещат... накратко казано вълшебства, на които дори най-развития извънземен би се възхитил. Едно такова райско кътче си стои кротко в Тихия океан. Откъснато от континентите и дало възможност на дивата природа да се развива със своите спокойни темпове, това място днес може да ни предложи уникални животински видове и странни растения, които са имали възможност да се приспособяват към местните условия хиляди години, без да се страхуват от намесата на човека. Ето това са приказните, тайнствени, завладяващи и пълни с живот Галапагоски острови. Те привличат туристи от цял свят, които желаят да се отдадат на едно вълнуващо приключение включващо игриви тюлени, пъстри птици, гигантски костенурки и забавни пингвини.

Може би ще забележите също така, че казваме „Галапагоски острови“, това е така, защото това наистина са цяла група острови – 15 острова с вулканичен произход и още три по-малки островчета и 107 скали, разположени около Екватора в Тихия океан.

Испанският свещеник Фрай Томас де Берланга открива островите през март 1535 г. по време на пътуването му до Перу, за да разреши спора между Франциско Писаро и неговите лейтенанти. За пръв път архипелагът е обозначен на картите през 1570 г., а през 1835 г. островите Галапагос са обект на изследване от известния геолог Чарлз Дарвин, който вследствие на експедиция с кораба „Бигъл“ създава своята теория за еволюцията на организмите. От 1978 г. те са част от световното наследство на ЮНЕСКО и през 1985 г. придобиват статут на биосферен резерват.

Осемнадесетте основни острова от групата Галапагос са Балтра, Еспаньола, Фернандина, Флореана, Бартоломе, Хеновеса, Изабела, Марчена, Пинта, Пинзон, Волф, Дарвин, Рабида, Сан Кристобал, Санта Круз, Санта Фе, Сантяго и Норт Сеймур – всички те благословени със зашеметяваща природа и отлично време през цялата година. От тях само четири са населени. Колкото и удивително да звучи, на тези острови коренно население няма, към днешна дата там живеят метиси – потомци на испанските колонизатори и южноамериканските индианци, които са пристигнали тук през втората половина на миналия век. Още по-рано пък това било приятно място за посещения от английските пирати. Тук те си почивали от своята работа или по-точно грабежите, но не оставали дълго време поради простия факт, че няма почти никакви източници на прясна вода. Населението днес също не е много, едва 30 хиляди души, които живеят само на пет от многобройните острови и заемат само 3 процента от общата площ на архипелага. Такава значително малка цивилизация няма как да не окаже положително въздействие върху дивата природа на островите – тук тя е толкова уникална и интересна, че няма друга такава никъде по света.

Островите Галапагос изумяват както учени и изследователи, така и туристи с голямото си разнообразие от животински видове. Всеки един от островите в архипелага притежава своя индивидуална топография, флора и фауна. Тук се срещат представители на животинския свят, които няма никъде другаде по света. Освен това, животните нямат никакъв инстинктивен страх от човека и дори тяхното любопитство е по-голямо от това на посетителите. Островите поразяват не само на сушата, но и под водата. Кристално чистите води са богати на морски обитатели – пингвини, морски игуани, делфини, мигриращи китове, акули чук и скатове. Галапагоските пингвини са единствения вид пингвини в света, които се чувстват комфортно и им харесва да живеят на по-топли температури. На Галапагоските острови има още много екзотични животни, част от които, за съжаление, вече са застрашени от изчезване. Това е единственото място, където се срещат.

Слонските костенурки – най-големите на Земята, чиито възрастни представители достигат повече от 1,8 м дължина и над 400 кг тегло, а животът им според учените е около 200 години. Няма да е невярно твърдението, че Галапагос представляват най-красивият и естествен биорезерват в света, който днес е жив музей на еволюцията.

Снимки: Reuetrs

Вижте още:
На разходка в островите Галапагос
Кои са най-известните острови в света?
Мадагаскар – домът на уникалните растения и животни



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град