История

Начало | История | Нека ви разкажем за Сфинкса...

Нека ви разкажем за Сфинкса...

Аз детето | 2020-08-07

Нека ви разкажем за Сфинкса...

Обичате ли гатанки? Имаме една за вас! Какво има тялото на лъв, лицето на човек и крила? Ето една подсказка: говорим за митично същество. Направо ще ви попитаме и още нещо: какво знаете за Сфинкса? Дали всичко интересно! Позволете ни да ви разкажем няколко неща, обещаваме да са удивителни.

Какво си представяте, когато чуете думата „сфинкс“? Мнозина мислят за огромна статуя, разположена в Северен Египет. С височина 20 метра и дължина 70 метра, тази колосална структура може да датира от 2500 години преди Новата ера. Много експерти смятат, че фараонът Хафр е поръчал да построят тази статуя от варовик. Структурата също е монолитна статуя, което означава, че е направена от един голям каменен блок. Днес ние наричаме тази велика статуя Великия сфинкс от Гиза. Смята се, че е портрет на фараон Хафре. Експертите смятат, че хиляди египтяни са работили за направата на Големия сфинкс. Но това е всичко, което се знае... В действителност Големият сфинкс от Гиза е обвит в мистерия още от онези древни времена. За него не се споменава в нито един от надписите с йероглифи, открити в гробниците в Гиза. Поради тази причина никой не знае как древните египтяни са наричали статуята. Знаем, че не са го нарекли „сфинкс“, защото този термин не е бил измислен още 2000 години след построяването му.

Митичният сфинкс може би се е появил в Египет, но се е разпространил и в древния свят. Той се превърнал в основна фигура на изкуството на Китай, Асирия и Персия. Често срещан е и в Древна Гърция, появявайки се в няколко добре познати древногръцки митове. Един от тях е историята за Едип, митичният цар на Тива. В историята на Едип сфинксът тормози град Тива като всеки човек, който иска да премине през портата получава една и съща загадка: Какво ходи на четири крака сутрин, два крака на обяд и три крака вечер? Когато хората отговаряли неправилно, сфинксът ги изяждал. Никой не знаел правилния отговор на загадката. Но когато Едип отива в Тива и се среща със сфинкса той отговаря правилно на загадката (човешко същество). (Като бебе лази на четири крака, като възрастен ходи на два, като стар с бастун, тоест на три.) Благодарни на Едип за победата над сфинкса, хората от Тива го направили свой цар.

Сфинксът се появява и в много други истории и произведения на изкуството от древна Гърция. Това е само едно от митичните същества, които са попаднали в историите през векове и цивилизации. Какви други примери можете да се сетите? Драконът? Грифонът? Ами русалката? Няма край на фантастичните същества, за които можете да научите повече. Вижте още:
20 любопитни факта за пирамидите в Гиза
Пирамидите край София



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град