зоокът

Начало | зоокът | Най-известната маймуна у нас стана на 5 годинки

Най-известната маймуна у нас стана на 5 годинки

Аз детето | 2021-02-02

Най-известната маймуна у нас стана на 5 годинки

Лапундерът Алф – най-известният обитател на Столичния зоопарк и най-прочутата маймуна у нас, отпразнува петия си рожден ден! Празникът се проведе пред неговото обновено жилище в сектор „Примати“. Рожденикът получи торта от арабски хляб по специална рецепта, пилешко месо на скара и печени зеленчуци, а от своите осиновители топка за игра и орехи. Всички помните Алф, нали? Още от бебе той стана истинска звезда.

Когато се появява на бял свят тежи само 300 грама, а родителите му, лапундерите с имена Боби и Мая, не успяват да се грижат заради него. По тази причина гледачите от Софийския зоопарк правят нещо необикновено, вземат го у дома. Въпреки че според тогавашните прогнози е малко вероятно маймунчето да оцелее, те дават всичко от себе си. Хранят го с биберон през 3 часа в продължение на седмици, сменят му памперсите и купуват други и всичко това става в собствените им домове. Едва на 17 дни маймунчето проходи. Денонощните грижи за него продължават месеци наред, които той прекара под карантина, поради високия риск да се разболее от болести, разпространени от хората.

Рисковете, които поемат гледачите преди 5 години са големи, защото такива животни, които се отглеждат без майка може да се разболеят от много неща или пък да не се развият правилно. Но ето че все пак хората от Софийския зоопарк си знаят работата и днес Алф живее там спокойно и щастливо вече цели 5 години! Честит рожден ден, Алф!

Снимки: Зоологическа градина София / Sofia Zoo



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град