зоокът

Начало | зоокът | Наистина ли морските свинчета са морски свинчета?

Наистина ли морските свинчета са морски свинчета?

Аз детето | 2020-07-17

Наистина ли морските свинчета са морски свинчета?

Имате ли си домашен любимец? Всеки горд собственик на някое прекрасно малко, голямо, пухкаво, кротко или малко по-палаво животинче знае колко е хубаво да споделяш дома си с такъв интересен приятел. Всеки знае, че домашният любимец прави живота да изглежда още малко по-хубав и внася още малко повече усмивки в дома! Нищо не развеселява така както щастливо веещата се опашка на някое мило куче. Сигурни сме, че тези от вас, които имат куче много добре знаят защо го наричаме „най-добрият приятел на човека“. Котките също са сладки и пухкави. Дори рибите са забавни животни, които да наблюдаваш как спокойно плуват и да се грижиш за тях. Естествено котките, кучетата и рибите не са единствените домашни любимци, които можете да имате. Какво ще кажете за нещо малко, пухкаво, което издава един особен звук, когато е щастливо. Сетихте ли се вече за какво говорим? Естествено, че за морските свинчета!

Ако сега помислите логично може би ще се досетите, че тези пухкави сладури са вид прасета идващи от някъде, където има море. Може би техните прародители са били обикновени прасета, но им се е наложило да еволюират и накрая са заприличали на това, което виждаме днес. Неее, твърде смешно звучи, нали? Това е така, защото морските свинчета въобще не са прасета и определено вълните не са ни ги донесли!

Вместо това, морските свинчета са гризачи. Тяхното научно име, Cavia porcellus, означава „малко прасе“ на латински. Въз основа на тяхното научно име хората, макар и рядко ги наричат и „кавис“. Приликата им с прасетата е ограничена до леко прасешката форма на тялото им и това, че прекарват много време в хранене. Също така вместо от морето малките пухчовци идват от Южна Америка. Експерти смятат, че те са домашни любимци на хората още отпреди 5 хиляди години пр. н. е. Тогава местните племена, наричани с общото име анди, са ги опитомили. Днес диви морски свинчета вече не съществуват! Колкото до морските: смята се, че са наречени така, защото са докарани до Европа с кораби и донякъде са дошли от морето. В действителност са донесени лично от Джеймс Кук – английски мореплавател, пътешественик и изследовател – откривател на множество непознати дотогава за европейците острови и територии, учен – член на Британското кралско научно дружество.

В западния свят морското свинче се радва на широка популярност като домашен любимец още от момента, в който е било донесено през 16-ти век от търговци в Европа. Тяхната покорност, податливостта им към човешки контакт и относително лесните грижи, които изискват им отреждат постоянно място като едно от най-популярните домашни животинчета.

Интересното е, че на доста езици морските свинчета не са точно морски. Така например на английски по-скоро са „гвинейски свинчета“ (Guinea Pigs). Германците ги познават като „meerschweinchen“, което означава „малки морски свинчета“. Французите ги наричат „скитници“ на „Барбари“ или „зайци на Барбари“, докато португалците ги наричат „порчита“ или „малки прасета от Индия“.

Независимо от произхода на името им, морските свинчета са станали популярни домашни любимци по целия свят. Те могат да бъдат намерени в голямо разнообразие от породи с различни цветове и дължина на козината. Тялото им обикновено е не по-дълго от 8-10 сантиметра. От морските свинчета стават страхотни домашни любимци, защото са много социални и се радват на човешката привързаност. Основно активни са сутрин и вечер, обичат да се хранят, да се грижат за себе си и да изследват обкръжението си. Като тревопасни животни, морските свинчета обичат пресни плодове и зеленчуци, въпреки че повечето домашни морски свинчета се радват на диета, състояща се предимно от обработени пелети, изработени от люцерна или тимотейно сено и специални хранителни вещества.

Ако обичате тези пухкави сладури вижте още:
Морските свинчета – едни от най-милите домашни любимци
Вълшебните снимки на едно морско свинче



Коментари
1 коментар

вики георгиева, 8 г.,

Публикувано на 28.05.2017

Много ми хареса това което написа,

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град