играчки

Начало | играчки | Лего – играчката-откритие на всички времена

Лего – играчката-откритие на всички времена

Мирела Любенова | 2016-12-24

Лего – играчката-откритие на всички времена

Няма да ви питаме дали имате Лего, защото почти няма дете на света, което да няма или поне да не си е играло с тези шарени блокчета, които благодарение на вашите фантазия и въображение се превръщат в огромни крепости, динозаври, роботи, космически кораби и какво ли още не. Легото разбужда и развихря детското въображение, а и не само детското. Но представяте ли си какво въображение и каква мисъл трябва да имаш, за да измислиш нещо такова. Ние мислим, че трябва да си някакъв гении, а пък това е не просто играчка, това е играчката откритие на всички времена. Тя е изобретение, което никой не може да повтори. Чудили сме се кой и как е я измислил. Най-накрая разбрахме, прочетете и вие!

Легото идва от Дания, като днес освен само шарени пластмасови блокчета, знаете че в комплектите има и зъбни колела, фигурки и всякакви части, които ви позволяват да построите всичко, което искате. Има и специални комплекти за нинджи, кораби от „Междузвездни войни“ и какво ли още не. Сега вече разбирате защо за нас тази играчка е гениална, нали? Най-хубавото на тази играчка е че може да се сглобява и разглобява и едва ли не възможностите за игра с нея са безкрайни и никога не може да ти омръзне. Неслучайно Легото е станало толкова популярно, че вече има не само играчки, но и филми, компютърни и игри и дори тематични увеселителни паркове. Всички ние, феновете на играчката и целият свят, трябва да благодарим за това на Оле Кристиансен. През 1934 година в малката си дърводелска работилница той създава тези кубчета и решава да ги нарече лего, което идва от датски израз и означава „играя си добре“! И днес децата по света наистина си играят много добре.

Макар създадено през 1934 и пуснато в продажба през 1936 година обаче, Легото става популярно едва през 1949 година, защото през цялото това време всички все още предпочитали дървените пред пластмасовите играчки. То се купувало толкова малко, че Оле бил почти готов да се откаже, докато не видял едно щастливо момиченце на улицата пред работилницата му, което държи направена от него кула и казва, че това е най-интересната играчка, която е виждало. Това си е направо знак от съдбата! Точно заради него той не се отказва и с течение на времето шарените пластмасови блокчета стават огромен хит, та и до днес. Децата ги харесват, точно защото с тях могат да направят хиляди неща и тяхното ограничение е тяхното въображение. Знаете ли, че някои хора дори колекционират Лего. Така например един англичанин има блокчета Лего, които са произведени още през 1958 година и почти не са мръднали оттогава. Това е така, защото Оле и наследниците му са много взискателни към произвеждането на всяко блокче, което трябва да става много прецизно и по точна технология, която не се е променила още от създаването ѝ.

Макар днес повечето блокчета да се правят на машини, хората активно също участват в направата им и преди да стигнат до кутията и до вас преглеждат със специални лупи всяко едно блокче, за да се уверят, че е идеално. Пластмасата от която се произвеждат също е специална, нарича се акрилонитрил-бутадиен-стирен или ABS и е по-гъвкава и същевременно по-здрава.

През последните 50 години са произведени повече от 400 000 000 000 от шарените блокчета, което е достатъчно всеки един човек в света да има по 60 от тях, ама всеки един. Днес дори се произвеждат роботизирани Лего комплекти, които помагат на студентите да научат как се конструират роботи и дори има състезание за Лего роботи и то световни. Всички от вас познават и сериите играчки на Лего, като Lego Star Wars, Lego Indiana Jones, Lego Batman, Lego Rock Band и Lego Ninjago. Популярността на блоковете е нараснала толкова много през годините, че тези играчки могат да бъдат намерени навсякъде, дори в училищата като образователни помагала. През 1998 г. Лего е въведено и в Залата на славата на играчките!

Вече знаете коя е най-популярната играчка в света! А сега отиваме да си поиграем с нашето лего!

Вижте още:
Лего състезание за конструиране – забава за всички
Забава с Лего: постройте си златна рибка
Най-интересните и забавни игри с „Лего“
Първият лего хотел в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град