забавна наука

Начало | забавна наука | Квантов физик съветва как да сварим идеално великденските яйца

Квантов физик съветва как да сварим идеално великденските яйца

Аз детето | 2022-04-21

Квантов физик съветва как да сварим идеално великденските яйца

Смята се, че варенето на яйца е най-лесната готварска задача с която всеки би могъл да се справи. Ако някога обаче сте опитвали да варите яйце сами знаете, че това невинаги е така. Често яйцето е или твърде рохко, или твърде сварено, макар че сте го държали на котлона точно толкова време, колкото и миналия път. Това вероятно се дължи на факта, че не вземаме под внимание всички променливи. Но ако искате за Великден да получите перфектните варени яйца, ще ви помогне квантовият физик Милош Панфил, твърди ScienceAlert. Има много тънкости при варенето на яйца, но продължителността на готвенето му е най-важната. Според Панфил има няколко променливи, които влияят на времето за варене – размерът на яйцето, температурата му преди да се сложи във водата и надморската височина.

Яйцата всъщност са сравнително сложни. Жълтъците и белтъците вътре имат различни мазнини и протеини и се сваряват за различно време, тъй като белтъците се нуждаят от по-малко топлина, отколкото жълтъците. Ето защо е възможно да се получи рохко сварено яйце с твърд белтък и мек жълтък при по-ниска температура или по-кратко време за варене, отколкото твърдо свареното яйце. Освен това по-малкото яйце изисква по-кратко време, а яйцето директно от хладилника – а не яйцето със стайна температура – ще изисква повече време.

Надморската височина е тази, за която повечето хора не се сещат, но е толкова важна, тъй като атмосферното налягане намалява на по-високи надморски височини, точката на кипене на водата е по-ниска. Това се дължи на факта, че течността кипва, когато нейното вътрешно налягане на парите е равно на атмосферното налягане. Ако атмосферното налягане е по-ниско, то така е и с точката на кипене – тогава за яйцето ще е нужно повече време за сваряване на по-голяма надморска височина. Ето защо не можете да сварите яйце на Еверест, тъй като 70-градусовата точка на кипене на водата е твърде ниска.

Калкулаторът на Панфил разчита на поддържането на постоянна температура, което може да бъде трудно да се постигне на готварска печка. Той определя максималната температура между белтъка и жълтъка за перфектното меко сварено яйце при температура 65 градуса по Целзий, а максималната температура за перфектно твърдо сварено яйце – на 77 градуса по Целзий. Всяка по-висока температура ще доведе до това, че сероводородът в белтъка ще се свърже със железния сулфид в жълтъка и ще произведе този зеленикав цвят, който понякога виждате на твърдо сварените яйца.

Така че ако искате за Великден да имате перфектно сварени яйца, казва ученият, използвайте този калкулатор. В него трябва да въведете надморската височина на която се намирате (което със сигурност ще намерите в Гугъл), температурата в стаята или в хладилника (зависи къде е било яйцето) и да изберете размера му и ще получите идеалното време за което трябва да го сварите. Нито повече, нито по-малко!

Вижте още:
Химик разказва кой е идеалният начин за боядисване на яйца

Снимки: pexels.com



Коментари
1 коментар

Бела и конете , ,

Публикувано на 06.08.2022

Много е интересно! Наистина когато отидеш в планината на високо не можеш да свариш храната както трябва.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град