География

Начало | География | Как се образуват планините?

Как се образуват планините?

Аз детето | 2019-02-20

Как се образуват планините?

Призоваваме ви точно в този момент да отделите време и да се огледате около вас, по-точно да погледнете най-близкото дърво, небето или пък планината в далечината. Надяваме се, че имате такава гледка. Сега си помислете, не е ли природата, която ни заобикаля толкова невероятно и естествено красива. От огромни океани и гъсти гори до широки равнини и хълмове природата рисува ярка картина, която може да ви накара да останете без дъх независимо дали сте на 5 или на 105. Може би една от най-невероятните забележителности на планетата Земя обаче са величествените планини. От Хималаите през Апалачите, че чак до Пирин и Витоша – има нещо в тези високи, скалисти върхове, които предизвикват въображението и ти се иска да ги нарисуваш, нали? Има обаче нещо друго – чудили ли сте се някога как планините са се появили? Дали са паднали от небето направо там където се намират? Не точно! Ако ви е любопитно, продължете да четете и ще научите всичко интересно за образуването на планините.

Има няколко различни начина, по които планините могат да се формират. Общото между тези процеси е, че всички те отнемат милиони години! Много планини са се образували в резултат на движението на тектоничните плочи на планетата Земя, които докато са се движили, често са се удряли една в друга. Дълбоко под земната кора има няколко такива тектонични плочи, на които се крепи така да се каже горният свят и които се движат, дори и все още, макар и не с такава скорост, както някога. Литосферните плочи, както още се наричат, носещи океани и континенти, се движат постоянно, блъскат се като гигантски детски колички и понякога възникват челни сблъсъци. Именно тогава се зараждат големите планински вериги. Когато една океанска плоча се подпъхва под континентална, тя се разтопява, защото е изтикана надолу към горещите земни недра и част от материята ѝ образува поредица от вулкани на повърхността. По същото време минаващата отгоре континентална плоча се нагъва по линията на сблъсъка и образува планини. Когато две континентални плочи се срещнат в челен сблъсък, огромна част от земната кора се изтласква нагоре. И ето ти планина!

Например, литосферните (тектонични) плочи, които се намират под Индия и Азия, са се сблъскали силно една с друга преди повече от 25 милиона години. Така днес на това място се намират Хималаите, включително връх Еверест! Има обаче и друг начин: така например планините могат да се формират и заради вулканична дейност под повърхността на Земята. Понякога някоя разтопена от лава скала, наречена магма, също бива избутвана от различни сили към повърхността. Там тя се охлажда и става на твърд камък, така става с огромно количество от тази магма, която накрая става толкова много, натрупана една върху друга и ето ти планина. Третият начин, по който може да се образува планина е ерозията. Платата и високите равнини често са подложени на ерозия от страна на минаващите през тях реки, в резултат на което се оголват скали и се образуват нови планини.

Не се подвеждайте от представата, че планините са стабилни и много стари в геоложко отношение. Те непрекъснато се появяват и изчезват, гордо издигайки се, ако се имат предвид милионите години, разбира се. Най-високите планини са най-млади. Еверест започва да се образува едва преди 15 милиона години. Интересното е, че планините не са просто някакви грамади. Малко хора се замислят за това, но те всъщност са важен фактор в поддържането на равновесието в редица системи на планетата. Например те играят роля в равномерното разпределение на температурата. Температурната разлика между екватора и полюсите е близо 100 градуса. Ако нямаше планини, които да регулират и балансират тази огромна разлика, щяха да се образуват буреносни ветрове със скорост от 1000 км/ч., които да пометат всичко пред себе си. Добре, че планините се явяват естествена пречка, която възпрепятства образуването на такива мощни въздушни потоци.

Ако харесвате планините не пропускайте да прочетете:
Алпите – най-величествената планинска верига в Европа
Знаете ли къде се намират Апалачите?
Стара планина – най-голямата в България
Хималаите – най-голямата планинска верига в света
Величието на прелестната Пирин планина

Снимки: Reuters



Коментари
1 коментар

Гали , 12 г.,

Публикувано на 02.03.2024

Извинете никъде не пише къде се образуват високите планини

От редакцията: При сблъскването на две литосферни плочи.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град