зоокът

Начало | зоокът | Как да спрем лаенето на кучето, когато е безпричинно и тормози съседите

Как да спрем лаенето на кучето, когато е безпричинно и тормози съседите

Аз детето | 2020-10-08

Как да спрем лаенето на кучето, когато е безпричинно и тормози съседите

Кучетата лаят и това е факт! Така те общуват със света около себе си и не може да се отрече фактът, че лаенето е естествена реакция за повечето четириноги приятели. Но понякога лаенето на кучета може да се превърне в проблем не само за вас, но и за съседите, особено ако често няма видими причини за този лай. Често собствениците се опитват да спрат кучетата да лаят по начини, които не успяват да се справят с това поведение дългосрочно. Примерите включват крещене, възнаграждаване на лоши навици или непоследователно дисциплиниране. А любимото на кучешките треньори, които днес ще ни помогнат за този материал, е казването „шшштттт“ на кучето докато то лае. Това е не само без никакъв смисъл, но често кара животинчето да лае още повече.

Когато търсите постоянно решение, имайте предвид, че за вас като собственик на кучето е важно да намерите източника на поведението. Ако кучето ви лае поради скука, предоставянето на вашия домашен любимец нещо за правене е идеалното решение. Въпреки това, ако проблемите с тревожността и лаенето са при раздялата, когато напускате дома, това може да изисква съвсем различен подход. Понякога работят най-ясните решения. За кучета за които лаенето е като занимание за свободното време, простото решение обаче невинаги работи. За щастие има няколко препоръки, които треньори на кучета предлагат за справяне с безпричинното лаене на вашето куче.

Движение и упражнения

Уверете се, че сте осигурили достатъчно физически и умствени упражнения на любимеца си преди да тръгнете за училище или по своите си работи, особено сутрин. Умореното куче е по-вероятно да си почине, когато не сте у дома, вместо да побърква съседите.

Социализация

Кучетата могат да лаят доста не само, когато са сами у дома, навън лаят може и да е още по-силен и още повече. Особено по други кучета и хора, което също не е особено приятно. И се дължи на един прост факт: недостатъчно социализиране. Куче, което е имало много положителни преживявания с други хора освен членовете на семейството е по-малко вероятно да лае в парка или при разходката по почти всички. Ако позволите на вашето куче понякога да подуши ръката на непознати, които му се радват или пък дори и да го погалят след това, естествено под ваш контрол, малко по малко непрестанното лаене по всички ще спре. По този начин кучето ви всъщност ще е и по-добър пазач и ще усеща да лае по хората, които наистина са съмнителни.

Кучешки играчки и пъзели

Има редица интерактивни играчки за кучета, които ще дадат на кучето ви нещо за правене. Например лакомствата могат да бъдат поставени в играчка-пъзел за кучета и кучето дълго ще се занимава, докато извади лакомствата. Забавно за него и дори развива някои важни кучешки способности.

Обърнете внимание на нещата у дома

Често предложение на дресьори за кучета, които лаят, когато собствениците ги няма, е да оставят кучето с някои познати звуци, като радио или телевизия. Идеята е, че те чуват звуците на домакинството, когато собственикът присъства. И това го успокоява, че той е някъде там и кучето не е само. Допълнителни стъпки, като затварянето на щорите, преди да излезете от къщата, могат да помогнат, като премахнете възможността вашето куче да вижда неща навън, които ще го изкушат да лае.

Не отговаряйте на лая винаги

Много кучета ще лаят, за да привлекат вниманието ви, да поискат храна или да ви кажат да отворите вратата. Тогава разбира се е хубаво да обърнете внимание. Но в други случаи, когато сте сигурни, че кучето лае без особена причина – не отговаряйте. Изчакайте, докато кучето ви се успокои, за да се опитате да разберете какво е станало, ако изобщо има нещо. И не забравяйте да разпознаете поведението, което искате, т. е. осигурете положително подсилване, с лакомство например, на вашето куче, когато то е тихо на излизане навън или когато не сте били у дома.

Прочетете още няколко полезни съвети за кучетата:
Плодовете, които са строго разрешени за вашето куче
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“
5 неща, които да спрете да правите, за да не разстройвате или обиждате кучето си
Вкусни лакомства за щастливо куче



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град