За учители

Начало | За учители | Игра с рисунки за един по-забавен и интересен урок по геометрия

Игра с рисунки за един по-забавен и интересен урок по геометрия

Аз детето | 2019-02-15

Игра с рисунки за един по-забавен и интересен урок по геометрия

Всички знаем, че децата се учат най-добре, когато играят – особено по-малките. Децата в предучилищната група и тези от първи до пети клас искат да се забавляват дори когато са в училище и трудно остават мирно и слушат за повече от 15 минути, освен ако самият урок не е направен като игра. Тогава с малко повечко усилия и късмет можете да задържите вниманието на децата през целия урок, което всеки учител знае, че понякога си е цяло чудо и е почти невъзможно. Не един и двама водещи детски психолози и специалисти твърдят, че игрите са най-универсалният език за всяко дете. Чрез игра всяко дете може да научи всичко, независимо дали е обикновено или има някакви специфични образователни потребности. Затова днес ви предлагаме идея за един по-различен урок по геометрия за малките ученици, благодарение на който те не само ще се запознаят с основните видове фигури, но и ще ги запомнят без излишно затормозяване както за тях, така и за учителя.

Цялата игра се състои в простата идея, че децата биха запомнили геометричните фигури като рисуват с тях различни животинки. За целта учителят трябва да раздаде на всяко дете комплект геометрични фигури направени от картон с най-различни цветове. След това за играта има два варианта. По-малките деца от предучилищна група и тези от първи и втори клас биха могли да бъдат оставени да се ръководят от въображението си, като им бъде поставена една задача – от раздадените им фигурки да подредят някакво животно. След това учителят да покаже на всяко дете от какви фигури то е нарисувало животинчето си и да му каже наименованията им.

Другият вариант, който най-често се предлага за по-големите ученици (от 3-ти до 5-ти клас) е следният: на всяко дете се раздават няколко геометрични фигури и списък кои от тях трябва да използва за да нареди жаба, коте или нещо друго. Като разбира се в списъка трябва да присъстват само имената им, а детето само да се сети коя фигура как се казва.

По този начин е сигурно, че децата ще имат един забавен урок по математика, който не само ще им помогне да запомнят нещата по-лесно, но и ще им вдъхне желание да ходят на училище и да искат да се учат, защото кой е казал, че ученето не е забавно?

Вижте още:
Игра за учене на срички и думи за най-малките



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град