зоокът

Начало | зоокът | Ето защо не трябва да храним животните в зоопарка

Ето защо не трябва да храним животните в зоопарка

Аз детето | 2020-08-20

Ето защо не трябва да храним животните в зоопарка

Знаем, че е много изкушаващо и забавно да видиш как мечка преследва солетата във вода, която си ѝ хвърлил, а като видиш с какво удоволствие я изяжда си мислиш, че си направил добро, защото изглежда гладна. Това обаче изобщо не е така! Вярно, забавно е за вас, но понякога може да стане и много лошо за животното. Същото важи и за бонбоните на маймуните и за всички останали.

И ако все още си мислите, че това са просто общи приказки ето ви сериозно доказателство. Мечокът Лиам от зоопарка в София се озова в болница заради подхвърлени от посетители солети и бисквити. Състоянието на животното е било критично, разказват от Нова телевизия. Мечки като Лиам има само в 10 парка в Европа. Наскоро той се почувствал зле и му е направен пълен преглед. И след прегледа ветеринарите открили, че Лиам има храносмилателни проблеми заради неподходяща храна. „Това е много рядък и ценен вид, има специфична диета и екологични изисквания”, обяснява екологът-доброволец в зоопарка Катя Зарева.

За щастие гледачите моментално взели мерки, когато забелязали, че животното е зле и кризата на Лиам била овладяна. След продължило няколко седмици лечение мечокът вече е добре. „Тези мечки имат специфичен метаболизъм и диета. Те са насекомоядни. Концентрирани храни с много въглехидрати могат да предизвикат сериозни усложнения”, обясни още Катя Зарева. „При тези животни има режим на хранене. Много е трудно да се постави диагноза, ако е давана храна от посетителите. Помислете преди да подхвърлите нещо, дали ще искате пак да видите това животно при следващо посещение! Независимо дали са плодове или зеленчуци, разберете, че всички животни имат нужда от определен порцион, който им осигуряваме всеки ден и те реално не са гладни, просто са свикнали с хората и търсят контакт.“ – казват още гледачите.

Вече има сложена и висока мрежа, която да не позволява на посетителите да хвърлят храна на Лиам. Но разбира се е хубаво да знаете, че това важи и за всички други животни!

Художник: Любка Маринкова

* * *

Лийм – вдъхновителят на Балу е най-новият обитател на Софийския зоопарк
5 зебри станаха съседи на антилопите в Софийския зоопарк



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град