любопитно

Начало | любопитно | Есен, добре си ни дошла с красота!

Есен, добре си ни дошла с красота!

Аз детето | 2023-09-23

Есен, добре си ни дошла с красота!

Всеки знае кога настъпва есента, тя не може да се сбърка с нищо друго. Листата на дърветата се превръщат в истинска цветна феерия и променят цветовете си. Кафяви, жълти, оранжеви – красота. Освен това през есента сме залети и от вкусни и полезни плодове – грозде, круши, ябълки. Наистина няма как да сбъркаш есента с друг сезон. Но знаете ли кога есента също разбира че е вече дошла при нас? Това се нарича есенно равноденствие, което тази година настъпва в 9 часа и 50 минути. Така че вече е време да ѝ кажем „Здравей, есен!“.

Есенното равноденствие обозначава първия ден от есента, както и началото на по-кратките дни и по-дългите нощи в Северното полукълбо. В Южното полукълбо пък е точно обратното. На този ден, денят и нощта са равни, днес ще се насладим на 12 часа светлина и ще поспим на 12 часа тъмнина или пък ще правим други забавни неща, като да седим пред компютъра или да гледаме филми, защото понякога е трудно да спиш 12 часа. Подобно равенство се случва и през първия ден на пролетта, когато е пролетното равноденствие. Само че тогава дните започват да стават по-дълги, а нощите по-къси.

Знаете ли, че есенното равноденствие е свързано и с някои стари празници. Хората от древността не просто смятали този ден за първия от есента и само това. Те го празнували. Организирали огромни тържества, с есенни плодове, които предлагали обратно на планетата Земя като жест на благодарност за всичко, което тя им е дала през изминалия сезон. След това се молели на майката природа да им осигури лека и красива есен, пълна с плодове и зеленчуци.

Естествено не е нужно да празнуваме така идването на есента, но винаги можете да се позабавлявате малко, особено след като сме почивка. През есента можете да си направите различни творчески проекти и колажи с есенни листа, можете да си направите красива есенна фотосесия или защо не да отидете на село и да наберете малко ябълки, круши и грозде. Ако пък и това не ви звучи толкова привлекателно, защо не съберете няколко приятели и не си опечете ябълков кекс или друг сладкиш?

Желаем ви приятна, изпълнена само с хубави емоции есен!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град