любопитно

Начало | любопитно | Да направиш диамант от фъстъчено масло.... Наистина ли е възможно!?

Да направиш диамант от фъстъчено масло.... Наистина ли е възможно!?

Аз детето | 2021-02-09

Да направиш диамант от фъстъчено масло.... Наистина ли е възможно!?

Виждали ли сте някога диамант? Това са искрящите, чисти камъни в много, много скъпите бижута. Диамантите имат специално място в много култури. Те са смятани като скъпоценните камъни за сила, истина и любов. Много хора дават диаманти като подаръци. Камъните са редки и често скъпи, но защо е така? Най-вече, защото отнема много години, за да се оформят. Те са създадени с огромна топлина и налягане в горната част от мантията на Земята. Дълбоките вулканични изригвания ги довеждат до повърхността на Земята. Тези изригвания са рядкост, което е другата причина диамантите да са толкова ценни. Трябва да изчакаме тези изригвания, за да получим диаманти. Или поне досега беше така!

Някои хора твърдят, че диамантите могат да бъдат направени от обикновени предмети от бита. Например, едно скорошно онлайн видео дава указания за изработка на диамант с фъстъчено масло! Упътванията от видеото включват нагряване на парче въглища и покриването му с фъстъчено масло. После се поставя в купа с лед за една нощ и готово – имаш диамант. Вярвате ли, че можете да превърнете фъстъченото масло в диамант? Не вярвайте на всичко, което виждате онлайн! Не, тези стъпки няма да ви оставят с лъскав нов диамант. Въпреки това, един учен в Германия наскоро направи диаманти от фъстъчено масло! Как го е направил? Нека като начало кажем, че не става чак толкова лесно.

Ученият Дан Фрост знае, че фъстъченото масло съдържа една от основните съставки за диаманти – въглерод. Всъщност всички органични вещества на Земята съдържат въглерод. Фрост знае, че процесите в мантията отстраняват въглерода от потъналите скали, за да създават диаманти. Така той смята, че ако извади въглерод от фъстъчено масло ще получи диамант. Този процес обаче не е толкова лесен и доста, ама доста цапащ. Дори и по-малкият ви брат или сестра, които си плюят пюрето не могат да изцапат толкова. В края на краищата Фрост използвал топлина и налягане в лабораторията си, за да превърне въглерода от фъстъчено масло в диаманти!

Дали диамантите с фъстъчено масло заместват естествените диаманти в бижутата? Това е малко вероятно. Лабораториите по целия свят вече произвеждат изкуствени диаманти, а процесът им е много по-малко изцапващ от този с фъстъченото масло, така че реално никой не е открил нищо ново за скъпоценните камъни. Въпреки това, откритието, че въглеродът от фъстъчено масло може да се превърне в диаманти, може да има и други приложения. Много индустрии, като автомобилната индустрия и минното дело, използват диаманти за рязане или полиране на други материали. Фрост се надява, че откритието му ще доведе до супер твърди диаманти за тези цели.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град