зоокът

Начало | зоокът | Без да иска морски лъв влезе в устата на кит и... излезе

Без да иска морски лъв влезе в устата на кит и... излезе

Аз детето | 2019-08-19

Без да иска морски лъв влезе в устата на кит и... излезе

Не е ли странно това, че китовете са едни от най-едрите морски бозайници, например синият кит тежи от 50 000 до 150 000 килограма и въпреки това в повечето случаи предпочитат да се хранят с малки дребни рибки. Странно и някак нелогично, макар че сме сигурни, че за един конкретен морски лъв това е най-щастливият факт за китовете, който е успял да научи по много труден и особено стресиращ начин. Но в света на животните не всичко винаги е храна и сън. Понякога се случват и доста смешни и куриозни неща, които за наше щастие е имало кой да заснеме. За поредния забавен и неочакван случай ще ви разкажем сега.

Всъщност историята е съвсем кратка, но пък затова е много смешна! Фотограф любител на животните успя да заснеме мига, в който морски лъв случайно попада в отворената уста на гърбат кит, предаде БТА. Снимката веднага стана сензация в интернет.

Чейз Декър, който е и морски биолог, направил снимката на 22 юли от борда на кораб по време на експедиция за наблюдаване на китове в Тихия океан, недалеч от залива Монтерей в Калифорния, но чак днес успял да я публикува. Представете си колко му е било трудно да има търпение да сподели това. „Виждал съм много странни неща, но не и подобно нещо“, заяви 27-годишният Декър, който заснема морски обитатели от десетина години. Той поясни в Instagram, че забелязал стадо гърбати китове, които ловували рибки аншоа. Морски лъв, който бил наблизо, не успял да се отмести от пътя на китовете и попаднал в устата на един от тях. Декър веднага взел фотоапарат и обезсмъртил сцената.

Бях като в екстаз – току-що бях уловил миг, какъвто вероятно никога повече няма да видя“, отбелязва ученият. И не се притеснявайте за отнесения морски лъв. Гърбатите китове са огромни, но хапват само крил и малки рибки, така че оставил устата си отворена, докато морския лъв се измъкне. В крайна сметка той е жив и здрав, но е научил ценен урок – никога не се разсейвай пред лицето на гърбати китове.

Прочетете още любопитни неща за китовете:
Косатката – най-добрият ловец сред бозайниците



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град