За учители

Начало | За учители | 5 идеи с които да направите домашните вдъхновяващи и привлекателни

5 идеи с които да направите домашните вдъхновяващи и привлекателни

Аз детето | 2018-11-14

5 идеи с които да направите домашните вдъхновяващи и привлекателни

Полезни или по-скоро ненужни са домашните за учениците – този спор се води в много страни и изследвания по въпроса се правят от години. И докато все още всеки е на различно мнение и категоричен отговор не е намерен, повечето учители се обединяват около идеята, че домашните са полезни за учениците, но само ако децата работят внимателно и с желание над тях. До този извод стигат специалисти от различни държави. И без каквито и да било изследвания обаче всеки може да се досети, че трябва да имаш желание и вдъхновение за нещо, за да извлечеш максимална полза от него. Това особено важи за домашните! Те биха били полезни само ако са интересни и помагат на децата да утвърдят и запомнят вече наученото. А това определено няма да стане ако учениците ги възприемат просто като нещо задължително и досадно, което трябва да свършат преди да могат истински да се забавляват.

Точно затова добрите учители винаги търсят идеи за това как да помогнат на учениците си да напишат домашните задачи с желание, да разберат това, което правят и да укрепят знанията си по съответния предмет. И докато телефоните и компютрите често са възприемани като пречка за научаване на урока, те всъщност могат да бъдат и много полезни.

Дори и социалните мрежи и Уикипедия биха помогнали за едно различно и интересно писане на домашни, които всяко дете ще заобича. Барбара Блекбърн, международен специалист по образователни методологии, предлага пет творчески начина да помогнете на учениците си да изпълняват своите задачи след урока с желание и старание.

1. Снимайте видео

Видеото е привлекателна и мотивираща форма за учене и запомняне. Много съвременни деца ще го предпочитат пред писането на хартия. Важно е само да им обясним ясно задачата, да разкажем за възможностите за структурата, основните принципи. Много по-интересно и вдъхновяващо за учениците би било вместо да напишат съчинение на лист да споделят своите мисли за произведението по литература на видео. При това децата биха могли да снимат и видео за човек, историческа личност за която сте учили в определения час по история например. Един интересен вариант е за „интервю с историческа личност“. Така учениците могат да бъдат разделени по двама – един ще задава въпросите, а друг ще бъде самата историческа личност. За да заснемат видеото както трябва и двамата ще трябва да научат нещо по темата и при това ще го направят съвсем неусетно, докато правят нещо различно и интересно! Така не само ще имат желание за домашни, но и с нетърпение ще очакват часа ви!

2. Статия в Уикипедия

Друг чудесен начин да помогнете на децата да разберат материала и да ги мотивирате е да научат повече за това, което говорите в класната стая и да им дадете задача да направят статия за Уикипедия или пък да обогатят такава каквато вече има там. Темата може да е всякаква и по всеки предмет. Така те не само ще научат необходимия материал, но дори и ще тренират писането си! Това за тях ще е интересно и дори ще ги накарате да се чувстват полезни и горди от себе си!

3. Водене на блог

Кратките публикации в блог (по-малко от 350 думи) са друг начин за творческо овладяване на материала. Например, всеки ученик прочита дадено литературно произведение, а след това в своя блог пише за впечатления, емоции, мисли. При това не ги ограничавайте само с текст – картинки за допълване на мислите и емотикони нека също са позволени. Учениците обичат това, както и всички ние. Накрая можете дори да им подскажете да прочетат един на друг своите блогове и да оставят коментари за написаното. Коментари може да остави и самият учител. Това определено ще е домашно по литература, което те никога няма да забравят и ще се радват да пишат всеки път.

4. Дайте шанс на вестниците

Учителят Крис Триоло от Италия насърчава своите ученици да развият разбирането си по темата, като създават тематични вестници. Ето как той описва задачите си: „Представете си, че сте редактор на определен вестник, например всекидневник, и вашата задача е да създадете за него първа страница. Както във всяко издание, първата страница трябва да бъде разделена на секции. Изучихме с вас осем научни концепции, всяка от които трябва да бъде отразена в поне един от разделите на вашата страница.“ Ако учениците ви са добре запознати с интернет и имат достъп до компютър, идеята за вестник може лесно да се превърне в задача за създаване на уебсайт. Тя работи добре за участието на децата в учебния процес, укрепва уменията за систематизиране на информацията и определено много ще им хареса.

5. Домашни в стихотворения

Да, стихотворения, не се колебайте. Те също така помагат да се запомнят имената, фамилиите, събитията, фактите като цяло. Така например, когато Барбара Блекбърн имала урок за Египет с 8-и клас и учениците трябвало да четат и запомнят митовете за Озирис и Изида, тя им дала за домашно да напишат стихотворение, в което да римуват както те намерят за добре имената на боговете и най-важните случки. Блекбърн твърди, че всички ученици били очаровани от идеята и накрая дори научили още неща за Древен Египет по тяхно желание!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град