България

Начало | България | 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Аз детето | 2016-07-18

179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Днес се навършват 179 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в подбалканското градче Карлово. Националният герой на България израства в много бедно семейство, в което на твърде млада възраст му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му.

Столична община ще отбележи празника с тържествена церемония в 11.00 ч. пред паметника на Апостола на Свободата в Борисовата градина, съобщиха от пресцентъра на кметството. В програмата ще участват актьорът Пламен Манасиев, вокална формация „Аноним“ и Представителният гвардейски духов оркестър. Слово ще произнесе проф. Андрей Пантев.

Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, но твърде бързо манастирът става тесен за него. Напуска го и стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там той се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

Той става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Той е воден от убеждението си, че „Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“.

Турците го търсят непрекъснато, но той постоянно успява да се измъкне, като се преоблича и се превъплъщава в различни образи. Ботев пише за невероятната му издръжливост и весел характер – „Навън зима, камък се пука от студ, а той, Левски, пее“.

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч и е съден в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него.

Обесен “там близо край град София“ на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град